NA POZIV NEVLADINE ORGANIZACIJE INSTITUT ALTERNATIVA UČEŠĆE NA TEMU “POVJERLJIVE NABAVKE – JAVNE, A TAJNE” UČESTVOVALI PREDSTAVNICI UPRAVE ZA JAVNE NABAVKE

U Podgorici je dana 09.03.2018 godine održana panel diskusija posvećena javnim nabavkama u oblasti odbrane i bezbjednosti, povjerljive nabavke – javne, a tajne, u organizaciji NVO Alternativa.

Na panel diskusiji je govoreno o tome koliko je transparentan sistem javnih nabavki u oblasti bezbjednosti i odbrane u Crnoj Gori, u kojoj mjeri je crnogorski zakonski okvir koji reguliše ovu oblast usklađen sa evropskim zakonodavstvom, i koji su ključni problemi u praksi ali i izazovi za bolje regulisanje ove oblasti.

Institut alternativa je u okviru projekta sproveo istraživanje o povjerljivim nabavkama koje obuhvata period od 2013. do 2017. godine i fokusirano je na tri ključne institucije u oblasti bezbjednosti i odbrane – Ministarstvo odbrane, Ministarstvo unutrašnjih poslova i Agenciju za nacionalnu bezbjednost.

U ime Uprave za javne nababke učešće su uzeli Savjetnici g-din Goran Vojinović i g-đa Nerma Kalač.

Na konferenciji su govorili pored Ana Đurnić, koordinatorke projekta i istraživačice javnih politika u Institutu alternativa, koja je predstavila ključne nalaze istraživanja, još i Milena Gvozdenović, koordinatorka istraživačkog centra Centra za demokratsku tranziciju, Action SEE, Milka Tadić Mijović, predsjednica Centra za istraživačko novinarstvo, koja će predstaviti podatke o ovoj temi do kojih je došao CIN CG i Vladimir Erceg, istraživač Beogradskog centra za bezbednosnu politiku iz Srbije koji će govoriti o zakonskim rješenjima i praksama u ovoj oblasti u Srbiji.

Učesnici su imali prilike da u drugom dijelu diskutuju dosadašnjim i prijašnjim zakonskim rješenjima kao i o rješenjima nacrta novog Zakona o javnim nabavkama.

 

PR Služba UzJN